Soforal

Contact

e-mail:
Wim van Heeswijk
telephone:
+220 7588387

Lodge and Cultural Centre Berending - The Gambia


Welkom bij Soforal LODGE

Weg van het massatoerisme is SOFORAL gevestigd in het authentieke Diola dorp Berending in Zuid-West Gambia. SOFORAL ligt in een landelijke omgeving, niet ver van de kust van de Atlantische oceaan. Palmen omzomen het terrein en rust is alom. Aan alles kun je merken dat een kunstenaar de hand heeft gehad in dit concept, aan de architectuur van de gebouwen, de aanleg van het terrein, maar ook aan de vele artistieke details.

Het gastenverblijf is geïnspireerd op een traditionele Diola woonstede, een zogenaamd impluvium huis. De kamers liggen rondom een sociale binnenruimte met in het midden een groep planten. Daar boven valt het licht (en in de regentijd het water) als een bundel binnen. Het is een heerlijke plek om een boek te lezen of zomaar wat te mijmeren. Er zijn tien kamers, voorzien van twee aparte eenpersoons bedden met goede matrassen en klamboes. De nachten zijn er weldadig stil en de sterrenhemel adembenemend. 's Morgens word je gewekt door tientallen vogels en kun je de zon door de palmen op zien komen.

Het restaurant biedt rondom uitzicht op de rijke natuurlijke omgeving. De keuken laat je kennis maken met traditionele Gambiaanse gerechten, waarbij groenten zoveel mogelijk uit eigen tuin komen en vis vers wordt gehaald van de nabijgelegen afslag. In 'the Blue bar' is een eenvoudig assortiment aan dranken verkrijgbaar. Ook vind je er een beperkte sortering smaakvolle souveniers, zoals houtsnijwerk en handgemaakte batiks. In het dorp Berending is geen stromend water en SOFORAL sluit daarbij aan. Het water om je te wassen (en voor de planten) komt helder uit de put; om te drinken is gebotteld mineraalwater ruim voor handen. Er zijn Europese toiletten en een reeks afsluitbare douches, waarin de ochtendzon je koestert terwijl je je wast.

Overal op het terrein zijn aangename plekken gecreeerd met stoelen, banken en hangmatten waar je je terug kunt trekken om te rusten of bijvoorbeeld je dagboek bij te werken. SOFORAL ligt op loopafstand van het dorp Berending. Contact met de lokale bevolking is er moeiteloos te leggen en je zult opkijken van de spontaniteit van zowel kinderen als volwassenen. Ook het plaatselijke ziekenhuis en de school vinden het fijn als je belangstelling toont. Een wandeling door de natuur, over de prachtige paden, naar het strand en de Atlantische oceaan is een aanrader! Het team van SOFORAL is gastvrij en zal er met plezier alles aan doen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Ook zijn er allerlei excursies mogelijk. Het team kent de streek en Afrikaanse gewoonten en zal je - als je daar prijs op stelt - graag begeleiden op je tocht.